Çikolata Hakkında Her Şey

“Hayır” demesi en zor yiyeceklerin başında o geliyor: Çikolata. Fazlası fena halde zarar ama azının da vitaminler yönünden ne kadar zengin olduğunu, kendinizi iyi hissettirmesi bir yana ağrıları bile dindirme marifeti olduğunu biliyor muydunuz? Çikolata hakkında daha fazlası için Hürriyet’ten Aynur Tartan’ın yazısına bir göz atın…

* ABD’li bilim adamlarına göre, kakao ve siyah çikolata kötü kolesterolü düşürüyor.
* Çikolata E ve B vitaminleri, demir, çinko, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor yönünden de çok zengin.
* Menopozlu genç kızlar, andropozlu delikanlılar… Bu madde size: Çikolata en lezzetli antioksidan, en masum gençlik deposu!
* Abartmıyorum, kakaonun içindeki ‘polyphenol’ kanı inceltip, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç riskini düşürüyor. Üstelik bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
* Çikolatanın içindeki ‘phenethylamine’ sinir sistemini uyarıyor, ağrıları dindiriyor ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Hani bazen çikolata krizine gireriz ya… Sonra bir parça çikolata tüm sinirimizi, depresifliğimizi alır götürür, işte bütün mesele bu!

* Gelelim en tatlı etkilerine! Çikolata aynı zamanda sıkı bir afrodizyak ve keyif verici. Beyindeki serotonin seviyesini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor. Kadınlar erkeklere kıyasla çikolatanın rüzgârına daha çabuk kapılıyor.
* Şimdi diyeceksiniz mutluluk hormonu hikâyesini hepimiz biliyoruz, bize başka şeylerle gel! O zaman ben de size diyorum ki çikolata, içerdiği ‘phenylethyamine’ maddesiyle aşk etkisi yaratıyor ve daha kolay âşık olmamızı sağlıyor!
* Aztekler çikolatanın afrodizyak olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden, içinde çikolata olan tüm yiyecekleri kadınlara yasakladılar. Ama Mayalar için kakao ‘Tanrıların besiniydi’ ve Tanrı’nın onlara hediyesiydi.

MÜKEMMEL TADIN PEŞİNDE
Çikolatanın tüm bu olumlu etkilerden faydalanabilmek için iyi kalite çikolata yememiz gerekiyor. Yoksa yarardan çok zarar veriyor. Peki; iyi kalite, mükemmel çikolatayı nasıl anlarız?
İki yeni terimle tanışıyorum: Biri ‘compound’, diğeri ‘kuvertür çikolata’. Kuvertür çikolatanın içinde yüzde 31’den fazla kakao yağı varmış. Hem tat hem de işlenebilirlik anlamında daha avantajlıymış. Compound çikolataya gelince… Onun içinde kakao yağı yerine yüzde 5’ten fazla bitkisel yağ varmış. Yani ne yapıyoruz, bundan böyle kuvertür çikolata alıyoruz.
“Mükemmel çikolatayı bulduk peki neyin yayında yiyelim” derseniz, Türkiye’de daha çok meyve ve yemişlerle, Fransa’da şarap, Belçika’daysa birayla tüketiliyormuş. Ancak bunlar iştahınızı kabartmadıysa ‘Chocolizer’ aplikasyonunu ücretsiz indirin, damak tadınıza en yakın eşleşmeyi bulun.

Hızlı Sipariş
Sipariş vermek için WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.